top of page

Açıklanamayan gebe kalamama durumu!

Güncelleme tarihi: 12 Oca 2021

Gebe kalamayan çiftlerin yaklaşık %20-30 kadarında herhangi bir neden bulunamamaktadır.





Gebe kalma problemi yaşayan çiftlerin önemli bir kısmında aşikar bir neden bulunamamaktadır. Açıklanamayan gebe kalamama olarak adlandırılan bu durumda bekleme süresini uzatma, yumurtalık uyarımı ile birlikte aşılama ve tüp bebek gibi farklı tedavi seçenekleri mevcuttur.

Açıklanamayan gebe kalamama durumunda tedavi stratejisi nasıl oluşturulmalıdır?

Özellikle 31 yaşından genç kadın yaşı varlığında, HSG filminde her iki tüpde açıklık varsa, toplam ileri hareketli sperm sayısı 5 milyon ve üzerinde ise bekleme süresi 1 yıl yerine 2 yıla kadar uzatılabilir. Özellikle daha önce düşük yada canlı doğum olsun bir şekilde gebelik hikayesi mevcutsa bu ek bekleme süresince gebelik şansı daha da artmaktadır. Bu konuda hastanın ne kadar şansı olduğunu tahmin etmek için kullanılan bir web sayfasının linkini aşağıda bulabilirsiniz. Yıllık canlı doğuma ulaşma oranlarının verildiği bu modelde eğer %20 den düşük bir şansınız varsa AZ, %20-40 arasında ise ORTA, %40 ve üstü bir şansınız var ise YÜKSEK bir olasılık var demektir.


Açıklanamayan gebe kalamama durumunda ne yapılmamalıdır?


Açıklanamayan gebe kalınamaması durumunda eğer %20 ve altında bir şans var ise bekleme tedavisi uygun bir seçenek değildir. Bu durumda mutlaka yumurtalık uyarımı ve beraberinde aşılama tedavisi yapmak gereklidir. Eğer kadın yaşı 38 ve üstünde ise direkt tüp bebek tedavisine geçmekte daha mantıklı bir stratejidir. Bunun dışında hastanın kendi yumurtasını takip edip sadece çatlatıcı iğne vererek zamanlı ilişkiye bırakmak, sadece kendi yumurtası ile aşılama yapmak gebelik şansını hiç artırmadığı için anlamsızdır.



308 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page